Naar aanleiding van 950 jaar stadskeure stelde de Stad Geraardsbergen haar unieke kunstpatrimonium tentoon. 124 werken, die een periode van 1450 tot 1950 bestrijken, werden uit hun verborgenheid gehaald en in de publieke ruimte gedrapeerd. Prints van de werken hingen op muren van private woningen en publieke panden, kriskras door Geraardsbergen en haar deelgemeenten. Van 6 oktober 2018 tot 2 februari 2019 kleurde het kunstpatrimonium het straatbeeld (enkele werken zijn zelfs nu nog te zien).

De historische kunstwerken kwamen plots in een geheel nieuwe, actuele context terecht. Zo vertelden ze niet alleen meer de (kunst)geschiedenis van de stad, maar werden ze ook een commentaar op de stad vandaag. Daarenboven werd klassieke ‘museumkunst’ plots street art, toegankelijk voor iedereen. De plaatselijke bewoner zag vertrouwde plekjes plots anders; de toerist ontdekte de stad van de Muur langs 124 muren.

Op de kaart hieronder kan u alle locaties (met coördinaten) van de STRAATBEELDEN en ook enkele wandelroutes vinden. De werken die in het rood staan werden niet gehangen. Het project liep officieel af op 2 februari 2019 - maar wie goed kijkt, ziet zeker nog tal van sporen in de stad en haar deelgemeenten!

Het overzicht van de werken is gebaseerd op de informatie in de boekpublicatie Kunstpatrimonium Geraardsbergen (1985) van Lidwine Vander Heyde. Deze catalogus was een realisatie van vzw Abdij-Gaver Geraardsbergen. Ook de nummering van de werken t.e.m. 118 werd behouden. De werken van 119 t.e.m. 124 werden niet opgenomen in de catalogus, maar worden wel — al dan niet in bruikleen — bewaard door de Stad Geraardsbergen.

Meer info op www.visitgeraardsbergen.be en Facebook

  • Curatoren:
  • Arne De Winde
  • Lieven Van Speybroeck
  • Eva Vermeiren

Met dank aan alle deelnemers, die een muur ter beschikking stelden.

Mogelijk gemaakt door

Met de steun van